
Białko ma znaczenie
Obok tłuszczów oraz węglowodanów, białko stanowi jeden z najważniejszych składników, dostarczanych organizmowi w przyjmowanych pokarmach. Patrząc na organizm ludzki jako całość, białko stanowi około dwudziestu procent jego budowy. Występuje jako element składowy komórek ludzkiego organizmu. Pełni ważną rolę w działaniu hormonów oraz występujących w ciele enzymów. Bez białka niemożliwe byłoby utrzymanie homeostazy, potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Białko powstaje na skutek syntezy aminokwasów. Jednak nie każdy ich rodzaj naturalnie występuje w ciele człowieka. Niektóre muszą zostać dostarczone mu w postaci pokarmu. Dlatego tak ważne jest, aby pamiętać, że białko pełni ważną rolę i nie może go zabraknąć w codziennym jadłospisie. Zwłaszcza jeżeli prowadzi się aktywny tryb życia. U osób ćwiczących regularnie, białko powinno być dostarczane nawet w podwójnych dawkach. Natomiast sportowcy czasami potrzebują go aż cztery razy więcej.
Kiedy sięgnąć po białko?
Po białko w rozsądnych dawkach należy sięgać regularnie, każdego dnia. Dzięki nim utrzymuje się chociażby optymalny poziom nawodnienia. Poza tym dba się o kondycję mięśni, które brak białka odczuwają szczególnie dotkliwie. Stąd tak wielkie zapotrzebowanie na nie u osób bardzo intensywnie ćwiczących. Także pracownicy fizyczni wykazują większe zapotrzebowanie na dostawę białka. Aktywność fizyczna to jednak nie jedyny czynnik, determinujący potrzebę zadbania o udział białka w pokarmie. Składnik ten pomaga zwalczać infekcje, ponieważ uczestniczy w produkcji substancji, odpowiedzialnych za walkę z bakteriami, atakującymi organizm. Działa również korzystnie na ludzi, odczuwających ból i zmagających się z napięciem nerwowym.
Białko – na co zwracać uwagę?
Przede wszystkim należy przyglądać się zawartości oraz proporcjom konkretnego białka. Najważniejsze jest zadbanie o optymalny skład, tak aby białko posiadało możliwie najwięcej niezbędnych aminokwasów. W przypadku komponowania jadłospisu najistotniejsze jest zadbanie o udział w nim aminokwasów określanych jako egzogenne. Bez nich synteza białka przez organizm staje się niemożliwa. Muszą na to zwracać uwagę sportowcy, choć ci zawodowi na ogół mogą liczyć na wsparcie doświadczonych dietetyków i lekarzy. Problem ma natomiast spora grupa osób, które choć ćwiczą amatorsko, to jednak bardzo intensywnie. One także powinny zasięgnąć informacji o prawidłowo skomponowanych dostawach białka do organizmu. Pomoc dietetyka może w takim wypadku być na wagę złota. Brak podstawowych informacji co do tego, po jakie produkty sięgać, może mieć poważne konsekwencje. Zwłaszcza jeżeli trenuje się ciężko, obciążając tym samym swoje mięśnie. W trakcie i po zakończeniu wzmożonego wysiłku białko sprzyja również ochronie tkanki łącznej. Dostarczanie aminokwasów potrzebne jest także z uwagi na utrzymanie prawidłowej gospodarki hormonalnej. Najbardziej bogate w białko są produkty mleczne, ryby oraz mięso czy jaja. Określa się je jako pełnowartościowe źródła białka.